Flingans samhälleliga roll

victor.jpg

Trots att läsarantalet för Lärkans skoltidning har sjunkit de senaste åren, i och med att papperstidningar blivit mindre lästa när nätet är så tillgängligt, så spelar Flingan en enorm roll när det kommer till gruppsamhörigheten i Lärkan. Som historikern Benedict Anderson påpekade i sitt verk om s.k. föreställda gemenskaper, bildades den stora sociala gemenskapen i moderna stater via expansionen av läskunskap och tryckerierna under industrialismen. Andersons allmänna teorier har ju sina utmanare, men det är svårt att förneka faktumet att en gemenskap främjas ifall människor tror att gemenskapen är stark och har en välfungerande helhetsbild av den, samt en stark identitet och uppfattning om traditioner.

Jag vill inte likna Lärkans gemenskap till den av en starkt nationalistisk stat, för iså fall skulle Flingan vara dess propagandaministerium och konventsordföranden (jag) dess diktator. 

Men jag vill föra fram att Flingan har en otroligt viktig uppgift, tillsammans med bl.a. medieteamet och konventsstyrelsen; när t.ex. svåra coronatider leder till att gemenskapen inte främjas i skolan, så fungerar evenemang och gemensamma informationskällor ofta som frön som långsamt kan bidra till att tina upp relationerna mellan årskurserna.

Det är därför som vi i konventsstyrelsen har gått med i Flingan och Medieteamet och alla grupper det bara finns. Vi har försökt få eleverna att känna sig delaktiga i Lärkans evenemang och traditioner. Medierna bär en extraviktig roll, eftersom eleverna får sin uppfattning, sin helhetsbild av gemenskapen via dem. Därför har vi bestämt oss för att satsa väldigt mycket på Flingan i år, genom att skapa en nätsida för tidningen och genom att strukturera planeringsprocessen på ett effektivt sätt. När allting runt oss digitaliseras är Flingan såklart inte en del av det gångna och glömda. Vi vill skapa en Flingan som är till för eleverna och därmed lättåtkomlig för eleverna. Endast därmed kan vi främja gemenskapen i Lärkan.

Victor Dahlberg - chefredaktör

Föregående
Föregående

Herr S och jag

Nästa
Nästa

Gymnasieeleven