Tiger i USA
Utbytesår i Chicago
Idén om att fara på utbyte kom egentligen ganska plötsligt. Hela min familj hade ju varit på utbyte redan så därifrån kom inspirationen ursprungligen. Jag bollade länge med idén om att fara till ett fransktalande land för att lära mig franska som min syster, det visade sig dock att AFS, organisationen jag var på utbyte med, inte hade utbytesprogram till de afrikanska fransktalande länderna vilka jag hade hoppats på. Vid det skedet lade jag tanken åt sidan. Idén återuppstod endast då mitt perspektiv skiftade. Jag behövde inte lära mig ett nytt språk.
Min första observation av USA var att det ser precis ut som i filmerna. På de rika områdena syns enorma egnahemshus av målat trä med stora gräsmattor, medan det i låginkomstområden är till storleken mindre egnahemshus i tegel, tätt byggda bredvid varandra med synliga kablar överallt. Att jag råkade hamna i Chicago stärker också effekten eftersom så många filmer utspelar sig i staden och det är en så stor inspiration för resten av amerikansk och global arkitektur.
På det stora hela är det mycket likt Finland ändå. Klimatet är liknande, om något mera svängigt, människorna är ungefär lika trevliga som i Finland och media är det vi i Finland är vana vid. Det är på detaljnivå det finns skillnader. Det som jag märkte först, som också skiljer sig på alla ställen i världen är att kranvattnet smakar klor, den mycket enkla förklaringen är att Chicago lägger klor i kranvattnet, dock har jag vant mig vid smaken vid det här skedet. Andra små skillnader är att det är lågt i tak i alla hem och toalettdörrarna har inte något som visar ifall det är upptaget. I stället lämnar man dörren öppen ifall det är ledigt. Måhända låter de här observationerna slumpmässiga eller underliga, men då kulturchocken överlag var mindre än jag tänkt mig lade jag märke till detaljerna.
Jag: back row mitten
Den största skillnaden jag upplevt är definitivt skolan. High school känns mycket mera som högstadie än gymnasium. Elever har mindre ansvar inom alla områden, till exempel ämnesval är betydligt mer begränsade (man har samma sju ämnen hela året) och i många skolor får man inte lämna skolan alls. Min skola är dock inte den typiska Amerikanska, den är relativt liten, normen är 1500+ elever jämfört med Ogdens runt 400. Ogden är också en betydligt lättare skola än Lärkan och takten man går igenom kursmaterial är snigelartad jämfört med Lärkan. För att det här passar på vissa stereotyper av USA känner jag att det är viktigt att nämna att det här är bara Ogden, det stämmer inte för alla skolor i USA och Chicago. Ogden är också en IB skola, dock är jag och tre andra utbyteselever de enda internationella eleverna. I många av eleverna i Ogdens fall betyder IB att de får college credit för kurserna de avklarat, alltså att de inte behöver ta vissa kurser i college, något som är avgörande för många då det kan spara tusentals dollar i undervisningsavgifter. Det finns också många detaljer som skiljer utbildningssystemet i USA åt från Finland: det finns vakter och metalldetektorer i skolor (dock oftast inte poliser), rasterna är endast 5 minuter, med undantag av matraster, något som stör mig extremt mycket.
På grund av den begränsade friheten tycker jag inte om skolsystemet i USA, med ett undantag, sport. Sport är en av de få sakerna det amerikanska skolsystemet gör betydligt bättre än det finska. I USA hör sport till skolan och alla skolor har lag i flera olika sporter. De stora skolorna har lag i alla stora lagsporter från amerikansk fotboll till vattenpolo, de har till och med egna sportplan. Men även Ogden, en liten skola har fotboll, korgboll, friidrott , baseball och volleyboll, flera lag per sport för både flickor och pojkar. Alla är uppmuntrade att delta i sport och det ger elever gratis motion och är höjdpunkten av skolan för mig och för många andra.
Det som hittills har varit höjdpunkten av mitt utbyte är de andra utbyteseleverna. Jag har lärt mig mest av allt av dem, om andra länder, kulturer, världsbilder och så har de blivit mina närmaste vänner i USA. Mycket jag har lärt mig under året kommer från erfarenheter, världen och andra länder har fått en betydligt bättre bild i mina ögon eftersom jag träffat personer från alla sidor världen och sett trevliga personer överallt. Jag måste dock säga att ifall jag kunde åka på nytt, skulle jag ha hållit i min ursprungliga idé och rest till ett annat land och lärt mig det nya språket. Det är också min rekommendation åt någon som tänker på utbyte, gör ditt utbyte någon annanstans, var du inte talar språket och var du kan ha en verkligen unik upplevelse.
Av Tiger Hafrén