Jacob - Odling av grönsaker

Jag har länge varit intresserad av odling och har i olika omgångar haft både kolonilotter, odlingslådor på balkongen och örter i köksfönstret. För några år sedan köpte vi ett torp och sedan dess har intresset ökat ordentligt. Tidigare läste jag mest på baksidan av fröpåsarna, men på senare tid har jag även läst om att odla och skörda utomhus året runt, hur jorden ska tas om hand, varför monokulturer ska undvikas, hur pollinerare, insekter och skalbaggar ska trivas och hur grönsaker bäst ska förvaras efter skörd. 

Vårkänslor på torpet. Utanför bild finns fler odlingslådor, och ett tunnelväxthus ska även byggas.

Detta år har jag investerat i växtbelysning och de första fröerna såddes inomhus i slutet av januari: paprika, chili, jalapeno, tomat och gurka. De två första då de växer långsamt, de sistnämnda för att kunna skörda tidigt. Ungefär samtidigt sådde jag flera olika grönsaker och blommor i plastlådor som ställdes i växthuset och direkt på friland, trots snö och minusgrader. Nu när jorden värmts upp kommer det spenat, sallat, pak choi, olika sorters kål, ärtor, broccoli, bladselleri, purjolök, dill och persilja. Blommor som tagetes, blåklint och stockros tittar också upp. Under våren ska de omplanteras i egna krukor och därefter flytta till torpet.

Tomat, chili, jalapeno, paprika och lavendel under växtbelysning.

Det jag uppskattar med min hobby är att göra något helt annat än att sitta framför datorn. När jag planerar, tar hand om plantorna, rensar ogräs och vattnar, tänker jag bara på detta och lyckas koppla bort allt annat. Dessutom är det fascinerande att varje dag följa med hur plantorna växer. Det är oerhört tillfredsställande att följa med i utvecklingen från frö till matbord, och att äta egenodlade grönsaker är en källa till stolthet. Allt lyckas inte: frön ruttnar, hundar gräver i odlingarna, plantor torkar, får för mycket eller för lite näring eller blir uppätna av skadedjur. Men det gör faktiskt inte så mycket eftersom arbetet ger mig så mycket.

Fem tidigt sådda gurkplantor fick räcka denna gång.

Drömmen är att i någon mån bli självförsörjande på åtminstone vissa saker. Dill, persilja, sparris och lök (gul, röd- och vit-) är jag nästan självförsörjande på. I år hoppas jag på chili (torkning), jalapeno (inläggning), tomat (krossade tomater), gurka (inläggning), spenat (frysning) och palsternacka (kvar i jorden). Årets test är ingefära, linser och kikärter, och det ska bli intressant att se hur det går med dessa. Att räkna kilopris är ingen idé om vi räknar in antalet arbetstimmar och som de flesta hobbyer går det alltid att köpa fler saker (fröer, bevattningssystem, odlingslådor, gödsel), men som sagt handlar det om välbefinnande. Att få koppla av, koppla bort och koppla ur. Och känslan av att äta egenodlad mat.

Chili, jalapeno och paprika.

Jacobs tre tips för hobbyodlare:

  1. Stressa inte, det blir vad det blir.

  2. Gör lite åt gången så blir det inte så jobbigt.

  3. Sätt bara igång, allt som krävs är lite jord, en kruka av något slag och frön.

Tomatplantor på verandan.