Lärarintervjuer

Det gemensamma temat för Flingans vårutgåva är skolhuset. Därför har Flingans redaktion valt att intervjua fem av våra fantastiska lärare som varit studerande i det här huset. Nu ska ni bland annat få läsa om varför de valde Lärkan och vem som satte upp ett barockspektakel för ett hissaprojekt!

Först ut har vi Antonia Aalto. Hon utexaminerades 2008 - enligt henne “smarta och hotta ABI noll åtta”, vilket var deras ABI-slogan. Antonias grupphandledare var Henrik Rosenberg, som fortfarande jobbar som moddalärare här. Vi frågade den klassiska frågan av Antonia: Varför valde du att söka till Lärkan? Hon berättade att hon blev väldigt imponerad av infokvällen och att hennes kusiner gått i Lärkan. Antonia studerade väldigt mycket modda medan hon gick här, totalt hela 13 moddakurser! Därmed är det ganska logiskt att hon gillade moddalärarna varav två inte längre jobbar här. Vi frågade också ifall Antonia hade något speciellt minne eller något extra hon kommer ihåg. Hon räknade upp följande; en superkiva stämning, alla evenemang och resor som ordnades och framförallt korvlucia. Antonia var ansvarig för korvlucia-arrangemanget och på den tiden brukade luciatåget besöka lärarnas hem.

Näst ut har vi Emmi Sylvin, lärare i biologi och geografi. Emmi utexaminerades 2004 och hade den dåvarande hissaläraren Joakim Bonns som basgruppshandledare. Emmi kommer ihåg att det nuvarande klassrum 10 var hennes basgruppsklass. Hon sökte till Lärkan från Grankulla eftersom många av hennes vänner sökte sig hit. Under sin tid som gymnasiestuderande läste Emmi alla kurser i biologi och lång matematik. Hon läste inte lång fysik eller kemi, men lite franska och psykka kunde man hitta i Emmis schema. Hennes favoritlärare var dåvarande matematikläraren Ole Hellsten samt Märta Uggla i modda. Speciella minnen från Lärkan har Emmi också. Ett av dem är att hon brukade åka ner för trappräckena… Och att de under ettan i hissan behandlade kulturhistoriska epoker. Klassen delades in i grupper och alla tilldelades en epok. Emmis grupp fick barock och satte upp ett helt barockspektakel med dräkter och musik. Dessutom bjöd de på potatisar åt hela klassen och gav en potatisbakelse åt Joakim.

Axel Meyer har också gått i Lärkan och utexaminerades 2016. Axel hade Malin Mårtens-Purdie som gruppis! Då vi ställde frågan om varför han sökte till Lärkan fick vi ett kort och koncist svar: han sökte till Lärkan helt enkelt för att det var det bästa gymnasiet i huvudstadsregionen! Dåvarande tanken var att studera till ingenjör i framtiden så Axel kom att läsa både lång matematik och fysik, och skrev även båda i studentexamen. Han skrev också samhällslära och alla språk som det hör till att man skriver. Axel hade som så ingen favoritlärare men han minns att han redan då samarbetade mycket med Benny Eklöv. Axel är glad över att han gick här eftersom han träffade vänner som han fortfarande idag umgås med!

I klass 14 kan man hitta Tanja Häkli. Alla kanske inte visste det men även hon har gått i Lärkan. Hon utexaminerades 1998 och hennes basgruppshandledare var Laila Korkea-Aho. Tanja sökte till Lärkan för att hon tidigare gick i Muncca och Lärkan var alltså det naturligaste valet. Tanja läste naturvetenskaper, lite psykka, ryska och även tyska under sin tid som studerande här. Till hennes favoritlärare hörde Tiina Vuorinen som undervisade i kemi. Tanja minns speciellt bra penkisen och filmens natt, som helt klart var populär! Överlag trivdes hon superbra i Lärkan. Ett annat underhållande minne kom från konventsintagninen. På programmet stod slavmarknad, där slaven bland annat skulle baka åt sin ägare och annat skoj. Man var lyckligt lottad om man hade en snäll ägare…

Sist ut har vi matematikläraren Kasper Hakala! Kasper utexaminerades 2005 från Lärkan och hade Tuula Lahtinen som basgruppshandledare. Tuula jobbade ännu förra året här som finskalärare. Han sökte till Lärkan dels för att han ville gå gymnasiet på svenska, dels för att Lärkan hade ett bra rykte och för att det redan då hette att Lärkan var en nördskola. Under sin tid här i Lärkan studerade han mycket naturvetenskaper, och tro oss då vi säger mycket. Kasper hade så mycket naturvetenskap att han inte fick in lång engelska i schemat. Han läste alltså då bland annat lång matematik, fysik, kemi och lång tyska. Han skrev även dessa i studentexamen, och den korta engelskan. Till Kaspers favoritlärare hörde Ole Hellsten och Karin Kairavuo vilka båda var matematiklärare här i Lärkan. På grund av den långa tyskan fick Kasper delta i Berlinprojektet. Det var något som han speciellt kommer ihåg. LärkLAN-partyt var också något som Kasper minns speciellt - man fick övernatta i skolan och hålla på med datorer!

- Maya Selroos