Hur ska man välja rätt i livet/gemensamma ansökan?


Mitt abiår har börjat. Nu skulle jag verkligen behöva veta vad jag ska göra med mitt liv, eller så känns det i alla fall. Pressen att välja sin framtid läggs på ungdomar i ett väldigt tidigt skede av livet. 


Jag valde att söka till gymnasiet, för jag hade ingen aning om vad jag skulle göra med mitt liv. Tre år extra tid att tänka lät ganska prima. Sanningen slog ganska hårt när den första frågan jag fick i gymnasiet var att “nå vad ska du skriva?” – Jag vet inte.

Två läsår gick förbi och nu frågas det “nå vart ska du söka?” Jag kan avslöja att svaren inte har ändrats. 


Utbildningssystemet pressar ungdomarna att veta vad de vill göra i alla fall i 40 år när de just och just har fyllt 15. Nu när det  småningom börjar vara tid för mig att anmäla mig till mina sista studentskrivningar, känns det som om pressen att veta vad man vill med sitt liv bara blir större och större. 


Lättast skulle det ju vara ifall man skulle veta vad man vill jobba med, om man skulle ha ett “drömyrke” att sikta på. För mig låter många utbildningar intressanta, och därför är valet ganska svårt. Jag gillade naturvetenskaper i lågstadiet, det var häftigt att trixa fram elefanttandkräm under kemilektioner och skojigt att lösa gåtor i matte, men sedan dess har jag inte riktigt tänkt på vad jag gillar i skolan. Jag gjorde gymnasiets kursval på basis av den glädje som jag hade känt på mattelektioner i lågstadiet, men visare efter tolv kurser i lång matte kan jag nog avslöja att det var mer tårar än glädje som de flesta mattekurserna orsakade mig.


Gymnasiets uppgift är att ge studerande en allmänbildande utbildning. Jag vågar nog ärligt påstå att jag inte har ett hum om en hel del utbildningar. Visst vet jag att man skulle kunna studera medicin eller bli till exempel polis, men med 7,8 miljarder människor på den här planeten finns det nog helt säkert även mycket annat att välja mellan. Studerande skulle behöva lättillgänglig information om olika utbildningar som erbjuds och dessutom skulle vi verkligen behöva stora satsningar på studiehandledarnas resurser. Ifall studerande inte har tillgång till all bakgrundsinformation som behövs för valet, är det svårt att hitta sin plats.


-Vivian Ljungqvist