Chefredaktörens hälsning
Sofie Savander
Flingans chefredaktör 2021-2022
Förra året bodde jag nio månader som utbyteselev i en liten by på den irländska landsbygden. Det var lite av en chock att komma tillbaka till Helsingfors efteråt och det finns mycket jag ser med nya ögon nu, inte minst Lärkan. Mera specifikt tycker jag att själva lärkorna är ett fantastiskt mångsidigt gäng. I den grupp elever som redaktionen består av har vi mängder av olika talanger som tillsammans sammanställt den helhet du tittar på just nu. Jag hoppas och tror att varje lärka hittar något de tycker att är intressant, eller åtminstone lite kul, i höstens nummer av Flingan.
En av de saker som alla lärkor har gemensamt är förstås våra kära lärare. Känner du dem tillräckligt bra för att få alla rätt i vårt citatquiz? Porträttväggen är ett resultat av flera elever med konstnärlig talang, liksom Flingans första animation någonsin! Lärarnas politiska inriktningar kan vara roligt att försöka gissa sig till, men den här gången har abiturienterna i stället prickat in dem på den Pedagogiska Kompassen.
Duktiga elever har vi förstås också, och för er som inte har haft Antonia i den här perioden rekommenderar att läsa Linns prisbelönta kolumn Förr eller senare reagerar jag. Alltid finns det något att förbättra i sitt eget beteende, för både dig och mig. Vivian har också skrivit om pressen på gymnasiestuderande att välja studieinriktning – ett ämne jag personligen kan relatera till. Ifall ni vill läsa en lite lättsammare kolumn kan ni läsa om Albus Dumbledore och huruvida han verkligen är snäll (men akta er för spoilers).
Hör du till dem som tycker att det här med att läsa långa, seriösa texter är onödigt jobbigt? Då kan du se på färgglada cirkeldiagram i stället! Vi har ställt de viktiga frågorna till alla Lärkans studerande, och nu har vi resultaten. Serien Lärkans Röst innehåller inte heller hemskt många ord. Är du den som vill göra något praktiskt finns det också tre mumsiga recept att prova på.
Om du undrar vad du ska ta dig till med all fritid du har mellan provvecka, julfester och deadlines har jag ett förslag. Du kan göra som Elina och stöda finlandssvensk kultur genom att läsa böcker och se filmer på finlandssvenska. För att göra det lättare för dig har hon dessutom recenserat en av varje. Ifall du ser filmen, håll utkik efter två redaktionsmedlemmar! Aktuella recensioner har vi också i form av kommentarer om fyraperioderssystemet – ett ämne som ingen kan undgå att ha en åsikt om.
Tycker du att det här med dåtid är trist? Lev i framtiden! Horoskopen ger dig ett hum om hur din jul kommer att bli, men kom ihåg att du är din egen lyckas smed. Du kan också vara snäppet mindre radikal och leva i nuet med tre olika korsord, eller varför inte plocka upp en bok och leva i en annan värld en liten stund?
Ingen Flingan utan tekniska problem, så också i år. Som tur har vi dedikerade lärkor som kan allt om webbdesign (eller åtminstone kan hitta det på youtube). Deadlines är till för att brytas, eller?
I jämförelse med alla andra skolor jag gått i, både i Finland och utomlands, är lärkorna en mycket varierad men också talangfull grupp. Det är omöjligt för mig som chefredaktör att skriva texter som alla vill läsa och därför är det extremt viktigt att jag har en redaktion där alla kan och vill göra olika saker. Då jag tog emot chefredaktörsposten fanns det många saker som jag inte hade en aning om hur man gjorde men som min föregångare sa åt mig: “Man behöver ingen erfarenhet, jag gjorde det förra året.” Mycket har jag lärt mig men ännu mer har jag kvar, så utan redaktionen hade det inte blivit till något alls. Nu hoppas jag att alla hittar något intressant att läsa, om inte är du varmt välkommen i redaktionen på våren för att skriva det själv. God jul!